top of page

Rize’de Gezilecek Yerler

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2022

Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan Rize, ülkenin en çok yağış alan ilidir. 12 ilçeye sahip şehrin, 348 bin 776 kişilik nüfusu bulunmaktadır. Karadeniz’in karakteristik özelliklerini taşıyor olup dik yamaçlı vadileri, dağları, gölleri, yaylaları, köprüleri, kaleleri ve dereleri oldukça önemli bir turizm beldesidir. Yaz ve ilkbahar zamanlarında oldukça yüksek sayıda turist ağırlayan şehir, potansiyelini her geçen gün artırmaktadır.



1.Gito Yaylası


Burası Neresi? Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Gito Yaylası, son dönemlerde şehrin en popüler noktası haline gelmiştir. Gito yaylasının bu denli popüler olmasının sebebi, muhteşem doğası ve nefes kesen manzarasıdır. Öyle ki yayla, insanın ayağını yerden kesen, bulutlarla kaplı bir manzaraya sahiptir. Tabir-i caizse ayağınızın altına buluttan bir örtü seren Gito Yaylası’nın, tertemiz havası ve her köşesi ayrı güzellikte doğal manzaralar sunan zenginliği ile cennetin yeryüzündeki yansıması olduğunu söyleyebiliriz.



Neden Gitmeliyim? Doğayı seven veya sevmeyen herkesin, hayatında bir kez de olsa görmesi gerektiği bir yer olan Gito Yaylası, yaylanın ortasına kurulmuş olan tahtadan salıncağı ile de oldukça ünlü. Salıncakta, giden herkes manzaraya karşı sallanıp, doğanın ve mis gibi havanın tadını çıkarırken, fotoğraf çektirmeyi de kesinlikle ihmal etmiyor.


2. Çağrankaya Yaylası


Burası Neresi? Buluttan bir denizle karşılaşacağınız bir diğer yayla, Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan Çağrankaya Yaylası’dır. Çevresinde bulunan dik yamaçlı tepe ve uçurumlardan dolayı seslerin yankılandığı yayla, bu özelliği dolayısıyla Çağırankaya olarak adlandırılmış, sonrasında ise değişime uğrayıp, Çağrankaya Yaylası olarak kalmıştır. Rize’nin 1500 konut ile en fazla haneye sahip yaylası olan Çağrankaya’nın rakımı 2300 metredir.

Yerleşimin fazla olduğu yayla, ”Aşağı Çağrankaya yaylası, Kurdün Suyu ve Büyük Yayla’‘ olmak üzere üç ayrı bölümden oluşmaktadır. İkizdere merkezden 22 km uzaklıkta yer alan Çağrankaya’ya ulaşım, özel araç veya turlar vasıtasıyla sağlanmaktadır.



Neden Gitmeliyim? Çağrankaya’da 20 yıldır her yaz, elektriğin yaylaya gelişini kutlamak için ”Çağrankaya Yayla Şenlikleri” düzenlenmektedir. Yerli sanatçıların sahne aldığı bu şenliklerde, horon düzü denen yerde, horonlar tepilirken, piknikler, mangallar yapılmakta ve doğanın tadı doyasıya çıkarılmaktadır. Son dönemlerde yaylada dikkat çeken organizasyonlardan biri de Rize dağcılık kulüpleri tarafından gerçekleştirilen, Çağrankaya Yaylası Kar Yürüyüşü Festivali’dir. Bilindiği gibi Rize festivalleri ve şenlikleri her yıl, coşkun bir insan kalabalığı ile kutlanmaktadır.

Kaçırmayın! Rize’nin en meşhur yaylalarından biri olan Çağrankaya, günümüzde, her yıl, onlarca turistin akın ettiği popüler bir yer haline gelmiştir. Gökyüzüne tırmanıyormuş hissi veren yaylada, nefes kesen sisli bir uçurum ve yeşilin her tonunu barındıran doğal bir manzara karşısında kendinizi bulutların üzerinde hissedeceksiniz. Yazın Çağrankaya’ya gidecek olanlar için en önemli önerimiz ”likapa” yani yaban mersinlerinden tatmanız olacaktır. Likapaları, yayla yolu üzerinde, yol kenarlarında bulabilirsiniz!

3. Pokut Yaylası


Burası Neresi? Rize’nin en meşhur ilçelerinden biri olan Çamlıhemşin’de yer alan Pokut Yaylası, el değmemiş doğası ve nefes kesen manzarası ile turizm açısından oldukça meşhur bir Karadeniz yaylasıdır. İsim olarak, Ermenicede ”rüzgarlı vadi” anlamına gelen Pokut Yaylası’na yapılan ilk yerleşimin 200 yıl kadar önce gerçekleştiği tahmin ediliyor. Rize’nin en güzel yaylalarından biri olan Pokut Yaylası, zor ulaşılabilir bir lokasyonda bulunmasına rağmen, her yaz yerli veya yabancı turistlerle dolup taşıyor.



Neden Gitmeliyim? Pokut Yaylası içerisinde yaklaşık 75 hane bulunmakla birlikte, bu yöresel evler yaz aylarında yaylacıların göç etmesiyle şenleniyor. Misafirperver yaylacılar, enfes Rize lezzetleriyle donatılan sofralarla birlikte turistleri evlerinde seve seve ağırlıyor. Bunun yanı sıra Pokut Yaylası’nda konaklayabileceğiniz, küçük pansiyon tarzı ahşap yayla evleri de bulunuyor.

Pokut Yaylası, muazzam Kaçkar manzarasının yanı sıra Sal, Amlakit, Hazindağ yaylalarını gören, 2020 rakımlık bir yükseklikte bulunuyor. Çamlıhemşin’den ortalama 20 km uzaklıkta bulunan Pokut Yaylası’na, bir tarafı uçurum olan engebeli ve bozuk yollarla ulaşılabildiği için, yolculuk hemen hemen 1,5–2 saat sürüyor.

Yaz aylarında Çamlıhemşin merkezinden, Pokut Yaylası’na toplu taşıma araçları ile seferler düzenleniyor. Bunun dışında yaylaya ulaşım özel arazi araçlarıyla veya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Pokut Yaylası’na gitmek için en uygun dönem Haziran ve Eylül arasıdır, fakat siz yine de yanınıza mont, hırka veya ceket almayı unutmayın!

5. Anzer Yaylası


Burası Neresi? Rengarenk çiçekleri ve her derde deva olan şifalı balı ile meşhur Anzer Yaylası, İkizdere ilçesine bağlı bir yerleşimdir. Diğer adı Ballıköy olan Anzer Yaylası, bir taraftan Çoruh Nehri ve Bayburt’a, diğer taraftan Trabzon Uzungöl’e bağlanan bir geçit konumundadır. Meles, Petran, Kabahor, Garzavan yaylalarının çevrelediği Anzer Yaylası, rakım olarak 2105 metre yükseklikte yer almaktadır.





Neden Gitmeliyim? Avrupa’nın toplamından daha fazla endemik türde çiçeğin yetiştiği Anzer Yaylası, buz gibi suları, tertemiz havası ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Anzer Yaylası’nı gezmek için en uygun dönem mayıs ve haziran arasıdır.

Kaçırmayın! Bunun dışında Anzer Yaylası’nda konaklama ve yeme–içme imkânı da bulunuyor. Anzer’e gitmişken, meşhur Anzer balından, köy mincisinden, doğal taptaze inek sütünden, mis gibi Rize çayından, kuymak, muhlama, köy kaymağı ve tereyağından tatmadan dönmemenizi öneriyoruz. Ayrıca ”Kırmızı Su” adıyla anılan şifalı sudan içmeyi sakın ihmal etmeyin!


2. Bölüm İçin Takipte Kalın





92 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page